Sisteme de securitate

ALARMA TEMPORIZATA PT SEMNALE DIGITALE


Un semnal de alarma generat periodic are diverse aplicatii: indicator de lumini stinse, al nivelului apei, sonerie pentru ceas, indicator de limita, semnal de apel s.a.m.d.
Circuitul intra in functiune imediat ce nivelul de intrare devine “0″, iar dupa aproximativ 30 de secunde alarma sonora intra in functiune de 4 ori la intervale de o secunda. Aceasta functionare se repeta la fiecare 30 de secunde pana cand semnalul de la intrare ajunge din nou in starea logica “sus” (“1″).


FILTRU DE BRUM 50 HZ


Exista multe situatii in care cauzele brumului de 50 Hz nu pot fi inlaturate, de aceea este util un filtru de brum special, care sa atenueze in cea mai mare masura semnalul de brum, permitand insa trecerea aproape nestingherita a restului de semnal audio.



GENERATOR DE SEMNAL DREPTUNGHIULAR


Aceasta schema de generator de semnal dreptunghiular este utila la verificarea montajelor de amplificatoare. Este un circuit simplu si ieftin care da posibilitatea de a depista eficace si rapid greselile de montaj.
Generatorul de semnal consta in principal din 2 multivibratoare astabile. Oscilatorul construit cu portile N3 si N4 oscileaza cu o frecventa de 1 kHz, frecventa care este stabilita de rezistentele R5, R6 si condensatoarele C4 si C5.


CRONOMETRU CU AVERTIZARE OPTICA SI ACUSTICA

Aceasta schema de cronometru cu avertizare optica si acustica indeplineste anumite nevoi, de exemplu: Daca pun la copt o prajitura care trebuie scoasa dupa o ora (1h) sau pun la fiert niste oua moi care in momentul in care apa incepe sa clocoteasca apas pe butonul Start al montajului care este programat pe 2 minute si 30 secunde (2,30) dupa trecerea timpului programat se aprinde Ledul si suna difuzorul din montaj.


Schema cronometru electronic

cronometru electronic optic acustic
Acest montaj il poti programa de la 1 minut (1″) la 6 ore (6h) dupa necesitati. Mentionez ca daca marim valorile potentiometrului si a condesatorului de 2200 μF, timpul de programare creste peste 6 ore (6h). Singurul lucru mai greu este gradarea (scrierea) in minute si ore a potentiometrului care se face prin tatonare rotind potentiometrul si apasand de “n” ori butonul Start.
Punerea in functiune se face in felul urmator:
Se inchide intrerupatorul I. Se fixeaza potentiometrul pe pozitia orei dorite si se apasa micro-intrerupatorul Start si dupa trecerea timpului dorit Ledul se aprinde si difuzorul suna pana cand apasam Start sau deschidem intrerupatorul I. Valorile pieselor sunt notate pe schema.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu