Tipuri de televizoare

La ora actuala tehnologia a evoluat foarte mult si putem distinge 5 tipuri de televizoare:

-CRT - sunt televizoarele/monitoarele cu tub catodic reprezentand tehnologia cea mai veche si pe cale de disparitie;
Monitoarele CRT sunt alcatuite dintr-un tub catodic care are la capat un tun de electroni. La celalalt capat are un ecran cu un invelis de fosfor. El functioneaza pe baza bombardarii ecranului cu electroni astfel afisandu-se punctele de diferite culori numite pixeli.

 Cateva aspecte pozitive ale acestora sunt:

* raport de contrast foarte ridicat (20000:1 sau mai mare, mult mai inalt decat majoritatea    televizoarelor LCD sau PLASMA );
* viteza mica de raspuns;
* culoare excelenta;
* poate afisa nativ in aproape orice rezolutie si rata de improspatare;
* unghi de vizualizare ridicat;
* este o tehnologie stabila si testata de-a lungul anilor;

 Cateva aspecte negative ale tehnologiei CRT sunt:

* dimensiune si masa mari;
* distorsiune geometrica in CRT-urile non plate;
* consuma mai mare de putere decat un LCD de aceleasi dimensiuni;
* exista riscul de a aparea efectul moire (rezultat al interferentei ce apare prin suprapunerea a doua grile de linii sub un unghi ascutit, de exemplu o structura texturala a subiectului pe grila de pixeli a senzorului digital) la cea mai mare rezolutie.

-LCD- sunt televizoarele la care ecranul este alcatuit dintr-un numar oarecare de pixeli monocromi asezati in fata unei surse de lumina (lampi ccfl) sau a unei oglinzi reflectoare de lumina;
Fiecare pixel al unui ecran LCD este alcatuit dintr-un strat de molecule aliniate intre doi electrozi transparenti si doua filtre folosite pentru polarizare ale caror axe sunt de obicei, perpendiculare una pe cealalta.
Atat materialul folosit pe post de cristal lichid cat si materialul folosit in stratul de aliniere contin compusi ionici.
Daca se aplica un camp electric de o anumita polaritate pentru o perioada indelungata, acest material ionic este atras catre suprafete si degradeaza performanta dispozitivului.
Acest fenomen poate fi evitat fie prin aplicarea unui curent alternativ, fie prin inversarea polaritatii campului electric atunci cand dispozitivul este accesat.
Raspunsul cristalului lichid este identic indiferent de polaritatea campului electric aplicat.




-LED- sunt televizoarele la care ecranul este alcatuit ca si la LCD dintr-un numar oarecare de pixeli  monocromi asezati in fata unei surse de lumina dar cu deosebirea ca sursa de lumina a fost inlocuita cu leduri.

-PLASMA-sunt televizoarele la care ecranul este alcatuit din celule diferite pentru fiecare pixel a ecranului. Aceste celule contin un amestec special de gaze (xenon, argon si neon ), care sub influenta curentului electric produce lumina. Fiecare celula este alimentata separat si este formata din 3 sectiuni separate, acoperite de un strat de fosfor special colorat, pentru a putea reda culorile rosu, verde si albastru. Redarea culorii fiecarui pixel se face prin combinarea celor 3 elemente, prin varierea intensitatii curentului ce trece prin fiecare. Intregul ansamblu de pixeli este controlat de un sistem electronic complex. Astfel, tehnologia folosita de televizoarele cu plasma se aseamana celei folosite de vechile CRT-uri si ofera o capacitatea de redare a culorilor naturale foarte buna.

-TELEVIZOARE CU LEDURI ORGANICE- sunt televizoarele ale caror ecrane incorporeaza cea mai noua tehnologie. Ecranele cu leduri organice sunt ecrane de tip LCD dar care nu necesita sursa de lumina intrucat componentele organice ale display-ului emit lumina la contactul cu curent electric.
Aceste tipuri de ecrane consuma cu pana la 40% mai putin curent ceea ce le face ideala pentru utilizare in dispozitive mobile, Aceste ecrane se folosesc deja in smartphone-uri,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu