joi, 11 iulie 2013

Amplificatoare stereo

Amplificatoare stereo

Amplificator audio 2x30W Stereo


        Amplificatorul audio (stereo) K4003, cu toate că este foarte compact, oferă la ieşiri un semnal de înaltă calitate şi o putere relativ mare, mulţumită utilizării circuitului integrat monolitic tip TDA1521.Montajul este uşor de realizat şi nece­sită un număr redus de componente auxi­liare. Amplificarea totală, pentru fiecare canal în parte, este de 30dB, (circa 32 ori).

Circuitului imprimat are dimensiunile de 50 x 70mm. Amplificatorul, mai exact circuitul integrat TDA1521, necesită un radiator corespunzător, aşa cum se vede şi în fotografie.

Intrările celor două amplificatoare interne se regăsesc pe pinii - INV1 (pin 1) şi INV2 (pin 9), în serie cu condensatoare­le nepolarizate de 1pF, C4 şi C5. Deoarece alimentarea cu energie electrică se face cu 2 tensiuni simetrice (±12V), difuzoarele se conectează galvanic între cele două ieşiri (pin 4 şi pin 6) şi punctul (median) de masă. Pentru a evita eventualele oscilaţii parazite de frecvenţe mari, la cele două ieşiri au fost conectate două reţele atenuatoare formate din C1R1 şi C2R2. Aceste 2 reţele mai au şi scopul de a reduce defazarea între semnalele de intrare şi cele de ieşire, având în vedere că sarcinile au un caracter preponderent inductiv (difuzoarele).Intrările neinversoare INV1 si INV2 sunt conectate la masă.
Alimentarea amplificatoarelor se face în curent alternativ. Pentru aceasta avem ne­voie de un transformator care să ofere în secundar un semnal de 2 x 12V. Se reco­mandă ca aceste tensiuni să fie egale.
Redresarea tensiunii alternative se face cu 4 diode de tipul 1N5404, iar filtrarea - cu cele două condensatoare C6 şi C7 de câte 4700pF fiecare, legate în serie. Capacitatea C3 de 100nF are rolul de a filtra eventualele semnale de frecvenţă mare. Fără semnal la intrare montajul consu­mă circa 70mA, iar la sarcină maximă curentul consumat poate ajunge la 2A. Aceste valori trebuie avute în vedere când se alege transformatorul de reţea şi diodele redresoare (D1...D4).                                                                                                         

   Date tehnice :
  • Alimentare: 2 x12V ;
  • Puterea maximă RMS: 2X15W/4Ω , 2x10W/8Ω ;
  •  Putere maximă muzicală: 2 x 30W / 4Ω ;
  • Sensibilitate: 300mV/20k Ω ;
  • Banda de frecventă: 7Hz...60kHz (-3dB);
  • Raport semnal/zgomot: 98db ;
  • Diatonia: -70db ;
  • Protecţie la suprasarcini şi la scurt-circuit (max. 1 oră).

    Amplificator audio 2x15W


          
          Circuitul integrat TDA2005 este un amplificator audio de putere, stereo, ce funcţionează în clasa B, proiectat   special   pentru    aplicaţii    la    radio-casetofoanele auto: booster de putere. Circuitul are o capabilitate în curent de până la 3,5A şi poate funcţiona bine pe o sarcină a cărei impedanţă coboară până la 1,6Ω  (în   aplicaţiile  stereo)  obţinându-se  o  putere muzicală mai mare de 20W (configuraţia în punte). Se prezintă într-o capsulă MULTIWATT, configuraţia pinilor fiind oferită în figura 2.
    TDA2005 dispune de un sistem de protecţie la scurtcircuit al ieşirilor la masă, la supratensiuni de scurtă durată, la sarcini preponderent inductive şi la supratemperatura cip-ului provocată fie de o suprasarcină la ieşire, fie de o răcire incorectă a acestuia. Tensiunea maximă până la care poate lucra circuitul integrat este 18V.
            În diagrama din figura 3 este prezentat cum variază puterea disipată de circuit funcţie de modul de răcire - temperatură ambiantă, având ca parametru rezistenţa termică capsulă-radiator. Aceasta va ajuta la alegerea corectă a radiatorului de răcire.
     



          Propunem spre realizare practică un amplificator stereo ce oferă o putere muzicală de 15W pe sarcină de 2Ω, cu distorsiuni maxime de 10%, realizat cu TDA2005. Schema electrică de principiu este prezentată în figura 1.
    Principalele caracteristici tehnice ale amplificatorului sunt oferite în tabel. Banda de frecvenţă reprodusă la 3dB este situată în gama 50Hz...15kHz, iar curentul absorbit de la sursa de alimentare este tipic 2,2A.Amplificatorul poate funcţiona şi cu putere redusă de 9W pe o sarcină de 4Ω/canal.
           Intrările de semnal se regăsesc la pinii 5 şi, respectiv 1, semnalul de audiofrecvenţă aplicându-se prin intermediul condensatoarelor C1, respectiv C2 cu valoarea de 4,7µF. Ieşirile de semnal sunt la pinii 8 şi 10 (grupurile R6-C8 şi R7-C9 preîntâmpină oscilaţiile), difuzoarele cuplându-se la aceştia prin intermediul unor condensatoare de mare capacitate: 2200µF(C12 şi C10).


             Calea de reacţie negativă este realizată cu R2, R3 şi C5 pe un canal, respectiv R4, R5 şi C7 pe celălalt. Amplificarea în tensiune se poate modifica pe fiecare canal conform relaţiilor:
    Au1 = 1 + R2/R3
    Au2 = 1 + R4/R5
             În cazul unei amplificări mari există pericolul de a apare oscilaţii care duc la distrugerea circuitului integrat TDA2005. De aceea se recomandă să nu se mărească exagerat valoarea amplificării.
    La intrare semnalul audio trebuie să aibă valoarea de 120mVet pentru RL = 2Ω sau 140mVet pentru RL = 4Ω. Toate rezistoarele sunt de 0,25W cu excepţia lui R6 şi R7 care sunt de 0,5W. 



            Desenul circuitului imprimat este prezentat în figura 4, iar cel de amplasare a componentelor în figura 5.
    Montajul se alimentează cu tensiune continuă (obligatoriu foarte bine filtrată) curpinsă în intervalul 12...18V, condensatorul C11 eliminând perturbaţiile de mare frecvenţă. Grupul R1-C3, conectat la pinul 3 al circuitului integrat, filtrează suplimentar tensiunea de alimentare a etajelor de semnal mic (a preamplificatoarelor de la intrare).


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu