miercuri, 10 iulie 2013

DESPRE AMPLIFICATOARE AUDIO

Acest articol este despre diferite circuite de amplificatoare audio, construite cu ajutorul tranzistorilor. Acesta include un amplificator clasa AB, utilizand 4 tranzistori, apoi avem un amplificator de casti si la final un amplificator de putere joasa utilizand tranzistorii. Acest articol are ca scop publicarea mai multor circuite de amplificare audio cu trannzistori. Acestea sunt circuite care pot fi utilizate in multe aplicatii la scara mica.


Lista de amplificatoare audio

1. Amplificatoare cu tranzistori clasa AB; 2. Amplificatoare audio pentru casti cu trnzistori;                        3. Amplificatoare audio pentru buget redus.

1) Amplificator cu tranzistori clasa AB


O metoda foarte simpla de a construi un amplficator clasa AB cu 4 tranzitori este aratata aici. In clasa AB operarea fiecarui dispozitiv de iesire conduce mai mult decat jumate din ciclul semnalului de intrare. Cu o eficienta de pana la 78% este posibila cu clasa AB si distorsiuni reduse. Circuitul aratat aici este destinat pentru radio receptoare mici, playere audio, telefoane, interfoane.
Tranzistorul Q1 cu componentele asociate este conectat ca un etaj de preamplificare. Intrarea audio este conectata in baza lui Q1 prin rezistorul R1 si condensatorul C1. Rezitorul R3 conecteaza colectorul cu baza lui Q1 si C3 este un condensator AC de trecere pentru rezistorul de colectare R4. Polarizarea colectorului catre baza este o buna metoda de polarizare pentru circuite ca acesta si furnizeaza suficient feedback negativ si previne ambalarea termica si stabilizeaza punctele de operare.
A doua etapa este etapa driver pentru perechea impinge-trage. Q2 cu componentele asociate efectueeaza acest lucru. Acesta este de asemenea polarizat cu colectorul catre baza si intrarea lui este cuplata cu iesirea preamplificatorului cu ajutorul lui C2. 
Rezistorul R8 limiteaza curentul de colector al lui Q2. 
A treia etapa este clasa AB, sectiunea impinge-trage utilizand tranzistorii Q3 si Q4. Diodele D1 si D2 furnizeaza tenziunea de polarizare pentru etajul impinge-trage. Iesirea amplificatorului este cuplata la difuzor prin capacitorul C4. Condensatorii C5 si C6 sunt filtrele etajului de alimentare.

Schema amplificatorului cu 4 tranzistori


2) Amplificator pentru casti clasa A

Descriere.

Aceasta este schema unui amplificator de casti clasa A mod impinge-trage. In clasa A dispozitivele de iesire (tranzistorii) conduc de-a lungul intregului ciclu de intrare. Eficienta maxima posibila pentru clasa A este de 50% si se reduce cand o cuplare capacitiva este utilizata. Dar avantajele clasei AB sunt distorsiunile reduse in frecvente joase, inalta fidelitate si distorsiuni armonice joase.
Aceste amplificatoare sunt potrivite pentru aplicatii cu consum de energie redus. In acest circuit tranzistorul Q1 lucreaza ca preamplificator. Rezistoarele R6 si R7 furnizeaza impartirea polarizarii posibile pentru Q1. Intrarea audio este cuplata cu baza lui Q1 prin capacitorul C2, rezistorul R9 si POT R10. Emitorul lui Q1 este cuplat cu baza lui Q2 prin rezistorul R3.
Diodele D1 si D2 furnizeaza tensiunea de polarizare pentru Q2. Baza lui Q3 este cuplata direct cu colectorul lui Q1. Rezistorul R5 limiteaza curentul de colector la Q2 si Q3. C4 si C5 sunt filtrele etajului de alimentare.
Iesirea amplificatorului este cuplata cu castile prin C3.

Schema circuitului de amplificare pentru casti



3) Amplificator de mica putere cu tranzistori

O schema foarte simpla de amplificator de mica putere cu tranzistori este aratata mai jos. Prima si a doua etapa sunt preamplificarile si a treia etapa este etajul de iesire.
Polarizarea colectorului catre baza este facuta pentru fiecare etapa si este suficienta pentru circuite ca acesta.

Polarizarea colectorului catre baza

Luati in considerare pentru prima etapa. R1 este rezistorul din colector si R2 este rezistorul din baza.  
In acest circuit colectorul lui Q1 este cuplat cu baza lui Q2 prin condensatorul C2. 
R3 este rezistorul de polarizare pentru Q2 si R4 este rezistorul de colector. Colectorul lui Q2 este cuplat cu baza lui Q3 utilizand condensatorul C3. R5 este rezistenta de polarizare pentru Q3 si difuzorul este cuplat la colectorul de incarcare. C4 si C5 sunt filtre. C1 este intrare DC, condensator de decuplare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu